Proces

Verzamelen

Verzamelen van keramiekafval, al dan niet geglazuurd, en optioneel gesorteerd op kleur.

Vermalen

Het vermalen van het keramiekafval met behulp van een kaakbreker. We gebruiken vermalen keramiek met een korrelgrootte die varieert van 0,5 tot 2 mm.

Vermengen

Het vermengen van het vermalen keramiekpoeder met originele klei tot een vloeibare klei die klaar is voor verwerking.

Gieten

Gieten & stoken van de klei om tot een eindproduct te komen.

Gebruiken

Horeca servies dat aan alle functionele vereisten voldoet voor intensief en duurzaam gebruik.

Geven

Maken van eigen ontwerpen en gietmallen om een maatwerk design product te kunnen leveren

Het Verhaal

Remake Ceramics ontwikkelt circulair servies voor horecabedrijven in Nederland en België, waarbij het eigen keramiekafval van de restaurants en cateraars wordt gebruikt als grondstof voor het nieuwe servies.

Werken met gerecycled keramiek heeft een positieve impact op mens en milieu, aangezien afval een nuttige toepassing krijgt. Het afvalmateriaal wordt teruggebracht in de productieketen als grondstof om te worden ge-upcycled tot nieuwe hoogwaardige producten. Het betekent ook dat er minder nieuwe klei nodig is om nieuwe producten te maken.

Mooi meegenomen is dat door het toevoegen van keramiekafval, als soort chamotte, de borden sterker worden, waardoor ze langer meegaan.

Het design tenslotte zorgt er ook voor dat de borden toegevoegde waarde krijgen, waarbij het hergebruikte keramiek zichtbaar is en waardoor men er voorzichtiger mee omgaat en ze langer meegaan.

Met Remake Ceramics wil ontwerper Hanneke de Leeuw ook een andere mindset creëren, naast het maken van mooie producten van afval. Ze wil mensen bewust maken om hun afgedankte keramiek niet zomaar in de prullenbak te gooien, maar zich te realiseren dat het afvalmateriaal en de toepassing ervan in hoogwaardige producten een reële optie is. We bewijzen dat hergebruik kan resulteren in een kwalitatief beter product dan het origineel. En dit voor een vaak ‘vergeten’ afvalcategorie, ondanks dat het bij grootgebruikers zoals de horeca, maar ook ziekenhuizen, sanitair producenten en dergelijke om aanzienlijke volumes gaat.

Voor de verdere implementatie binnen de horeca (inclusief gebruik eigen afval) werkt Remake Ceramics/Hanneke de Leeuw samen met restaurant Zeezicht, Breda en restaurant Humus x Hortense, Brussel (Top 10 Best Vegan restaurants of the World, groene ster Michelin).